آیین خجستهی نوروز بیانگر سنت دیرینهی رویکرد به نوگرایی و دگرگونی طبیعت و انسان است. سنتی مشترک که صرفنظر از مکان زندگیِ جغرافیایی، اقوام و ملتهای گوناگون را با زیبایی و نیروی جادویی و جاودانیاش بههم پیوند میدهد. نوروز هرساله در ایران، افغانستان، تاجیکستان، ازبکستان، قزاقستان، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان، قرقیزستان و بخشهایی از عراق، سوریه، ترکیه، روسیه و چین برگزار میشود. بهرسمیت شناخته شدن نوروز بهعنوان میراث فرهنگِ جهانی توسط یونسکو نشانگر این واقعیت است که ارزش این نماد فرهنگی، تنها به عرصههای ملی و قومی محدود نمانده و پهنهی خود را تا سطوح جهانی گسترده است.
جامعه ایرانیان در آلمان در سال گذشته در نخستین گام، کارزار گردآوری امضا در میان ایرانیان ساکن آلمان، برای به رسمیت شناختن نوروز واعلام تعطیلی رسمی روز اول فروردین برای همهی دانش آموزان ایرانی و ایرانی تبار در آلمان را آغاز کرد که با اقبال نزدیک به ۱۰۰۰ نفر روبرو گردید.
با توجه به اهمیت فراگیر نوروز برای آن دسته از شهروندان ساکن آلمان که از تبارِ ملیتها و اقوام نامبرده هستند، جامعه ایرانیان در آلمان بر آن شد تا در دومین گام در نامهای خطاب به خانم مرکل و آقای گاک، صدر اعظم و رئیس جمهورآلمان، خواستههای زیر را مطرح نماید:
* بهرسمیت شناختن نوروز و اعلام تعطیلی رسمی مدارس در روز اول فروردین برای کلیهی دانشآموزانِ متعلق به حوزهی فرهنگی نوروز،
* تبریک رسمی نوروز به کلیه شهروندان متعلق به حوزه فرهنگی نوروز در آلمان از سوی مقامات این کشور، همانگونه که در ایالات متحده و برخی کشورهای اروپایی مرسوم است.
این مرحله از کارزار مستلزم همراهی و همگامی تمام اقوام و ملتهای این حوزهی فرهنگی با اقدام مشترک آنهاست. نامهی همراه میتواند و باید بهعنوان سندی برای اثبات موجودیتِ تنوع فرهنگی و حقِ بهرسمیت شناخته شدنِ آن در سیاست آلمان مطرح شود.
برای گسترش دامنهی تاثیرات این نامه در سیاست آلمان، ضروری است که تا حد امکان از پشتیبانی کافی و همه سویهی ملتها و اقوام حوزهی فرهنگی نوروز و نیز تمامی آلمانیتبارانی که به این موضوع علاقمندند، برخوردار شود. تنها از راه این پشتیبانی فراگیر خواهیم توانست به خواستِ رسمیت بخشیدن به جشن نوروز در جامعهی آلمان، که آرزوی قلبی همهی ماست، جامهی عمل بپوشانیم.
ما امیدواریم و انتظار داریم همه ی آنانی که متن نخستین مرحله این کارزار را امضا کرده اند، در این مرحله نیز به امضای این سند فراگیر اقدام نمایند. از شما دعوت میکنیم با امضای خود و تلاش برای گردآوری امضاء از دوستان و آشنایان و همچنین از نهادهای مدنی و انجمنهای وابسته به فرهنگهای حوزهی نوروز، سهم خود را برای تحقق این آرزوی همگانی ادا نمایید.
با رفتن به صفحه زیر می توانید نامه پیش گفته را از طریق اینترنت امضا کنید:
https://www.openpetition.de/petition/online/anerkennung-des-neujahrfestes-nowruz-in-deutschland
هیات مدیره جامعه ایرانیان در آلمان